Kesan Kecurian pekerja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Terdapat banyak cara di mana sebuah syarikat mungkin terjejas oleh pencurian pekerja, dan mereka boleh memberi kesan kepada pekerja dan pemilik kedai. Untuk mengurangkan masalah dalam perniagaan anda, terus menerus membayar untuk membuat spekulasi dalam instrumen kamera berkualiti tinggi yang hanya dapat dikendalikan dan dipantau untuk melindungi perusahaan Anda. Sekiranya anda tidak mempunyai Sistem CCTV dipasang, perniagaan anda berisiko dicuri. Walau bagaimanapun, ini mungkin memberi kesan kepada syarikat anda.

Employee Theft Prevention

 

Kewangan boleh terjejas

Kecurian di tempat kerja, walaupun ada apa yang dicuri, tanpa keraguan, akan membawa implikasi wang kepada pemilik syarikat. Harga produk pertukaran yang ditipu mungkin mencapai jumlah yang rapi dan biasanya boleh membuat perniagaan muflis dengan memperhitungkan ukuran pencurian. selaras dengan Blink, sebuah syarikat keselamatan milik Amazon, pekerja mencuri produk yang dicuri boleh menelan belanja perniagaan (rata-rata) lebih dari £ 190 juta setahun di seluruh negara.

Penipuan pekerja juga merupakan kelemahan biasa dalam perniagaan. David Davies, yang menulis Fraud Watch: Panduan untuk Perniagaan , menggariskan penipuan sebagai “semua aktiviti tersebut, yang melibatkan ketidakjujuran dan penipuan, yang boleh menguras nilai dari perniagaan, secara langsung atau tidak, sama ada ada atau tidak keuntungan peribadi”.

Contoh penipuan pekerja termasuk:

 • Mengemukakan tuntutan pembayaran untuk kegunaan peribadi.
 • Meletakkan pekerja ‘hantu’ dalam senarai gaji.
 • Menuntut kerja lebih masa untuk pekerjaan yang belum selesai.

Sistem CCTV akan siap untuk menangkap tingkah laku yang mencurigakan, terutamanya apabila ia melibatkan pencurian pekerja dan penipuan. untuk membantu mencegah penipuan (bergantung pada dimensi perniagaan anda), anda harus:

 • Perhatikan secara terperinci semua pengeluaran kewangan.
 • Periksa bahawa sebarang perbelanjaan yang dituntut digunakan untuk kebaikan syarikat.
 • Sentiasa periksa gaji untuk memeriksa siapa yang berada di atasnya.
 • Ketahui nama pekerja anda (supaya mana-mana ‘hantu’ dapat diketahui dengan mudah).
 • Jejaki kerja lembur yang sedang dilakukan, atau naikkan pengurus untuk mencuba dan melakukannya atas nama anda. berjam-jam lagi hanya akan dimasukkan ke dalam sistem yang selamat, menjamin lebih masa dibayar hanya jika kerja tersebut telah selesai.

Operasi mungkin terjejas

Pencurian pekerja boleh menyebabkan kebankrapan banyak perniagaan di seluruh Malaysia. untuk berhenti masuk ke bawah, syarikat dapat memiliki pilihan yang menyusahkan untuk dibuat, termasuk:

 • Mengecilkan syarikat (yang mungkin merangkumi pindah ke lokasi lain).
 • Mengurangkan stok yang mereka beli.
 • Tepi pekerja boleh dipotong.
 • Sebilangan pekerja mungkin terpaksa dibuat berlebihan.
 • Pekerja tidak akan ditawarkan kenaikan gaji.
 • Kurang individu mungkin dinaikkan pangkat ke jawatan yang lebih tinggi.
 • Pelan peluasan syarikat mungkin terpaksa ditangguhkan.
 • Sumber-sumber yang pernah dibebaskan kepada pekerja mungkin harus dipaksa diambil oleh staf, atau sumbangan harus dibuat.

Terdapat implikasi psikologi

Pencurian pekerja, walaupun saiznya, akan memberi kesan yang besar kepada perniagaan bukan sahaja, tetapi orang-orang yang bekerja di sana. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini dapat menyebabkan pemilik rumah perniagaan memikirkan kembali cara dan menjimatkan wang, yang mungkin akan menyebabkan seseorang mendapat pekerjaan. Ketegangan dapat meningkat sebagai akibat dari perubahan pada syarikat yang berturut-turut mempengaruhi moral.

Seringkali, peraturan menuntut tambahan ditempatkan di situ untuk menghentikan pencurian pekerja daripada berlaku di masa depan, atau sebagai kaedah paling mudah untuk menangkap pelaku jika mereka terus menerus berlaku. memerlukan banyak masa anda untuk pekerja mendesak peraturan yang lebih ketat, terutama jika mereka telah menggunakan titik geografi yang lebih santai sebelum kejadian. untuk membantu meringankan semua orang dan menjaga semangat tinggi, berusaha perkara berikut:

 • Memberi amaran kepada pekerja mengenai perubahan sebelum dilaksanakan.
 • Terangkan mengapa pengukuran baru diletakkan di situ.
 • Yakinkan pekerja anda bahawa setiap peraturan baru yang ketat telah diberlakukan sebagai langkah pencegahan.
 • Sedarlah walau bagaimana perasaan pekerja anda mengenai perubahan baru, sama ada mereka merasa positif atau negatif terhadapnya.

Cara menghentikan pencurian dan penipuan pekerja

Ketahui pekerja anda – ada banyak petunjuk untuk memberi nasihat bahawa seseorang juga akan datang, atau berpotensi untuk melakukan pencurian pekerja, termasuk:

 • Tiba-tiba ingin atau berbakti untuk beroperasi lewat atau melakukan kerja lebih masa.
 • Fesyen mereka lebih tinggi daripada tahap gaji mereka.
 • Bantahan yang terlalu kukuh terhadap kewangan, inventori atau memberikan perubahan di antara syarikat.
 • Bukti pinjaman berterusan atau perjudian kompulsif.

Selain itu disarankan bahawa perniagaan kecil terutama melakukan pemeriksaan latar belakang untuk melihat kejadian kecurian atau sejarah pencurian pekerja di masa lalu. Juga disarankan agar setiap rujukan dihubungi.

Selia pekerja – anda tidak mahu kelihatan terlalu putus asa di sini, jadi daripada menonton juga teliti, baca sahaja aktiviti dari luar dan melihat perkara-perkara secara tersembunyi, jika anda menganggap sesuatu kelihatan mencurigakan. mungkin lebih bijak jika mempunyai lebih daripada satu orang yang menguruskan kewangan syarikat.

Lihat semua resit dan invois – sama ada untuk kerja pembinaan yang baru anda buat atau tiket untuk menghantar pekerja ke persidangan, anda ingin membuktikan bukti pengeluaran anda. Sekiranya ada perkara yang tidak biasa, sudah tiba masanya untuk menyiasat. Bagaimanapun, anda tidak perlu membuat kesimpulan dan mula menuduh kakitangan anda. Mungkin ada penjelasan yang berpatutan, jadi luangkan sedikit masa dan dekatilah dengan teliti.

Lakukan setiap audit formal dan tidak rasmi – anda membuat audit dalaman yang tidak dapat diramalkan sebagai Associate di Nursingd setelah anda merasa perlu. Jangan lakukannya terlalu kerap dan ubah bulan dan tarikh anda melakukannya setiap tahun. mungkin juga membayar untuk memiliki audit tahunan yang tepat yang diedarkan oleh firma luar, hanya untuk menyembunyikan semua asas.

Urus inventori dan aktiviti pekerja dengan sistem CCTV berkualiti tinggi – CCTV sangat berguna untuk semua orang kerana ia akan membuktikan bukti jenayah, setara dengan pencurian, adakah anda harus menyukainya. gambar-gambar yang dirakam oleh kamera CCTV boleh digunakan sebagai bukti di mahkamah, yang berfungsi untuk memperkuatkan kes anda, sekiranya ia akan kembali kepada perkara itu. Ini juga dapat membantu pembelaan pekerja anda, kerana beberapa kamera CCTV bertindak sebagai pencegah bagi orang-orang yang ingin melakukan kesalahan jenayah di sekitarnya. Kualiti gambar juga dapat membantu mewujudkan pelaku dengan tegas, jadi kami cenderung mencadangkan pelaburan semasa sistem progresif untuk membantu melindungi setiap perniagaan dan pekerja anda.

Berikan cara yang selamat dan rahsia bagi pekerja untuk melaporkan penipuan dan pencurian – anda perlu membuat pekerja anda merasa selamat dan selesa setelah melaporkan tuduhan penipuan dan kecurian di kalangan syarikat. dan bukannya menjadikannya peristiwa besar, kutub untuk perniagaan, secara senyap-senyap membuat pekerja anda sedar bahawa ada kawasan yang mereka akan melaporkan kejadian tersebut dengan penuh keyakinan – ia juga akan memudahkan untuk membuat hubungan dengan mereka, menjadikannya tambahan kemungkinan mereka akan melaporkan sesuatu, sekiranya berlaku pencurian atau penipuan.

CCTV to prevent employee theft

Perlukan lebih banyak Nasihat? Kami ada.

Jadualkan 30 minit Sesi Konsultasi Percuma dengan Perunding Keselamatan Rangkaian kami jika anda ingin mengubah perniagaan / kediaman anda lebih selamat.

More to explorer

Scroll to Top
Open chat
1
Hi. Click Now. We are here to help you.
Hi. Click Now. We are here to help you.